• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съдови хирурзи във Варна спасяват диабетици от ампутация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  PMC_9045

  Високоспециализираната процедура “Вypass popliteo-tibialis dextra”, чрез която бе спасен от ампутация долният крайник на 69-годишен пациент, приложиха съдови хирурзи във варненската болница “Св. Марина” днес. Интервенцията бе извършена съвместно от проф. Томас Холценбайн – ръководител на Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в Залцбург, Австрия, и проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиниката по съдова хирургия във варненската Университетска болница и екипа му.

  Това е специфична и рядко извършвана процедура при увреждане на най-малките артерии на крайниците от диабетна ангиопатия, съпроводена от развитие на некрози и рани по диабетното стъпало. Операцията е предназначена за спасяване на застрашен от ампутация долен крайник и изисква високоспециализирана микросъдова хирургична техника и инструментариум, както и специална подготовка и голям хирургичен опит в това направление.

  Новата процедура ще се използва и занапред в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и при други пациенти, застрашени от ампутация на крака вследствие на заболяване. Това е тежка процедура, която продължава няколко часа, понякога трае 7-8 часа, посочи проф. Петров.

  Проф. Томас Холценбайн е изтъкнат специалист от световна величина, който е специализирал в САЩ при най-добрите хирурзи в областта на съдовата хирургия. Работил е дълги години и в университетската клиника по съдова хирургия във Виена и се е специализирал в оперативна намеса при съдови усложнения на диабетноболни пациенти. В университетската болница в Залцбург се извършват по три такива операции седмично, а проф. Холценбайн е извършил над 1500 процедури.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg