• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проучване: Големите ученици са с много ниска финансова грамотност
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Много ниска финансова грамотност показват учениците в горните класове, сочи проучване на социологическата агенция “Алфа рисърч”. Около 40 % от учениците между 9-и и 12-и клас се затрудняват да сравнят оферти в числово и в процентно изражение.  Повечето ученици успяват да решат до три от седем задачи, посветени на ежедневни финансови ситуации, съобщи пред “Хоризонт” социологът Боряна Димитрова.

  Въпреки че знаят какво е кредитна и дебитна карта, те се затрудняват да разберат широко използвани финансови понятия: Термини като овърдрафт, главница, падеж по кредита, доходност на депозит- седем от десет ученици, които ще излязат на пазара на труда , няма да разберат какво казваме.По-подготвени да се справят с финансови казуси са децата от по-образовани и високодоходни семейства:

  „В семейство, където образованието е ниско и доходите са със съвсем друга нагласа, там нагласата е на една, както често наричаме с термина по социология „заучена безпомощност”.

  Най-разпознаваемият тип частна финансова институция е заложната къща, поради което тези деца са с потенциален риск, т.е. в България не е изчезнала опасността, появата на нови пирамиди, на нови непрофесионално действащи банкови институции да заловят нови неинформирани граждани. Затова дори самите ученици искат да имат часове по финансова грамотност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg