• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Президентът на Комодор: Водната топка е спорт № 1 във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  w3

  Варненският клуб стана шампион по водна топка за мъже за първи път в клубната история

  Водната топка е спорт № 1 на Варна. Тази година шампионът и вицешампионът на България – „Комодор“ и „Черно море“ са от Варна. Отборът на „Аква спорт“ ( Варна ) завърши четвърти в класирането. 75 % от успехите на водната топка в национален мащаб се дължат на прекрасното представяне на варненските отбори. Положителната равносметка направи президентът на шампиона на България „Комодор“ – Деян Радев.

  Отборът на „Комодор“ стана шампион по водна топка за мъже за първи път в клубната история. Триумфът дойде на басейн „Приморски“, където ватерполистите, водени от треньора Николай Райков, спечелиха и трите си мача от финалната четворка. Те надделяха над „Аква спорт“ с 11:8, поздравиха се с успех над „Локомотив“ – 9:4 и сразиха „Черно море“ с 10:1. Президентът Деян Радев и старши треньорът Николай Райков отчетоха, че сезонът е изключително добър, защото комодорци спечелиха два трофея – при мъжете и децата, както и бронзови при момчетата. Клубът успя да класира всичките си отбори в Топ 6. Треньор на малките таланти е Николай Николов – Майката.
  radev_raikovСпоред Радев формулата за успеха е целенасочена работа, квалифицирани кадри и добре балансиран състав: „Нашите треньори са най-добрите във Варна. Николай Райков е най-утвърденото име в родната водна топка. Разполагаме с много добре балансиран състав – съчетание от опитност и младост и по-средата – група от състезатели в разцвета си“. Той изтъкна, че поемайки треньорското кормило, Райков е акцентирал върху изграждането на възрастова пирамида, която днес е факт и именно на нея се дължат перфектните резултати.

  Президентът на шампионите акцентира, че през последните 5 г. шампионът в родната водна топка никога не е бил излъчван толкова безапелационно. „Винаги е имало плейофи с по два-три мача, борбата е била оспорвана. Докато сега и двата ни преки конкурента ги победихме с много голяма разлика, единият дори без съпротива“, добави Радев. И сподели, че базата също е предпоставка за успехите, както на Комодор, така и за постиженията на варненската водна топка: „Условията са прекрасни. Това е видно – благодарим на общината, на кмета Иван Портних. Използваме базата по най-рационалния начин, нямаме никакви проблеми с разпределението, няма конфликти“.
  w2Треньорът на златните момчета от „Комодор“ Николай Райков изтъква като фактори за успеха в двубоите от финалната четворка брилянтната защита на своя тим, която не е била разбита от съперниците. Неговата философия е, че трябва да се акцентира върху преливане на състезатели от по-малките възрастови групи при мъжете.

  „Подсигуряваме постепенно израстване на ватерполистите, за да бъдат след две-три години на нивото на мъжката водна топка. И играта им да се синхронизира. Основно разчитаме на наши кадри, затова се създава тази пирамида“, разясни наставникът.
  w1„Благодарим на клубното ръководство в лицето на председателя на УС на клуба Деян Радев, на спонсорите ни – Борислав Филатов и Димитър Александров ( членове на УС ) , Константин Дараданов, Валентин Вълев ( член на УС в Българска федерация по водна топка ) и Иван Иванов“, каза Райков.

  Според него българската водна топка скоро няма да се завърне на европейската сцена, защото „спортът и културата са отражение на социално-икономическия живот и възможностите на страната“. Той е щастлив, че „Комодор“ е поел правилния път и е на оптимално на ниво. „Ние сме единственият клуб, който класира отборите си в шестицата във всички възрастови групи! И в трите възрасти спечелихме медали“, радва се спортният специалист.

  Шампионите при мъжете:
  Иван Дараданов ( вратар ) , Калоян Костадинов, Добромир Вълев, Боян Мирчев, Найден Найденов, Ардашес Ованезян, Теодор Божиков, Софроний Йорданов, Христо Трендафилов, Стефан Иванчев, Ради Лазаров, Константин Бурназов, Пламен Василев, Александър Фиалковски, Добрин Добрев, Георги Парушев, Никола Бърнев, Арсений Бекетов, Яков Сушенок
  Треньор: Николай Райков

  Златните медалисти при децата:
  Валентин Антонов, Матвей Сушенок, Мартин Петков, Никола Калчев, Арман Джорабчи, Христо Антонов, Никола Коев, Божидар Иванов, Богдан Траянов, Борис Григоров, Росен Николов, Ива Маринова, Иван Желев
  Треньор: Николай Николов-Майката

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg