• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  След 16 години Варна пак праща плувец на олимпиада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  сашо1 (1)

  40 г. след участието на Красимир Петков и Тони Стателов в индивидуална дисциплина Александър Николов ще плува в Рио

  С треньор като Никола Петров се сбъдват и най-смелите мечти – щастлив съм, че заедно с него успях да осъществя моята детска мечта и ще плувам на олимпиадата в Рио, вълнува се Александър Николов.

  Сашо, както го наричат приятелите, вече записа името си в историята, след като си подсигури квота за игрите по време на Открития държавен личен шампионат по плуване за мъже и жени в София. Плувец № 1 на ПСК Черно море направи фурор и прати в историята рекорда на Краля на спринта – Цветан Голомеев, на 100 м свободен стил от 1988 г. – 50,27 сек. Варненецът успя да слезе до 50,03 сек. И както предричат мнозина плувни специалисти, ако в Рио спре хронометрите под петдесет, варненецът ще бъде записан със златни букви в аналите на българската плувна история.

  Щастливата вест, която официално потвърждава участието на състезателя на Черно море на игрите в Рио, бе оповестена след общото събрание на БОК. Българската олимпийска делегация вече е ясна. Плувците, които ще представят страната ни, са трима – Нина Рангелова, Венцислав Айдарски и Александър Николов – единственият варненец!

  След 16-годишна пауза Варна отново има плувец, участник на олимпиада. Точно толкова години са минали, откакто възпитаникът на именития варненски треньор Борислав Георгиев – Симеон Македонски, взема квота и плува на олимпиадата в Сидни през 2000 г. Тогава вече като състезател на НСА, след изключително силни години и пожънати успехи в Черно море, той плува само 100 м бътерфлай, но е един от най-добре представилите се български плувци, като заема 38-мо място с личен резултат от 0.55.49 мин. През 2000 г. квота за Сидни печели и талантът Валентин Милков като състезател на Черно море (треньор – Борислав Георгиев ) , но той не пътува за игрите, тъй като предпочита да продължи образованието си в САЩ.

  През далечната 1976 г. варненците Красимир Петков и Тони Стателов вземат участие в игрите в Монреал. Според статистиката точно от 40 г. варненски клуб не е имал представител на олимпиада в индивидуална плувна дисциплина. Става въпрос за плувци, които във времето, в което са участвали на олимпиада, са се състезавали за варненски клубове.

  В Мюнхен през 1972 морската столица е представена от Хриска Пейчева и Ангел Чакъров. В Москва през 1980 г. плуват Ани Монева, Добринка Минчева и Румяна Добрева. На олимпийските игри в Мексико през 1968 г. участват варненците Юлиян Русев, Ангел Чакъров и Мария Николова.

  „Класирането на Сашо на олимпиадата е осъществена мечта. Тя е резултат от много труд, жертви и лишения. Доказах на себе си, а и на много други хора, че невероятното е възможно! Имаше много хора, които не вярваха, че това ще се случи, имаше и завист, но нека не гледаме назад. Гордея се с Александър Николов, щастлив съм“, коментира по телефона от Унгария личният треньор на олимпиеца Никола Петров. В момента той е част от делегацията, която предвожда България на европейското по плуване за младежи и девойки.

  Треньорът Борислав Георгиев също изрази радостта си от класирането на Николов на олимпийските игри: „Ако в Рио Сашо успее да преплува 100 м, слизайки под 50 сек, ще е първият в България. Това е свръхзвукова скоростна бариера, която трудно се прескача. По мое време бе трудно да слезеш под 1 минута в коронната дисциплина 100 м свободен стил – направи го Валентин Попов през 1960 г.“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg