• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Александър Николов: Сбъднах детската си мечта да плувам на олимпиада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  сашо2

  Радвах се като малко дете, научих го, докато шофирах към басейна, целият се разтреперих

  Състезателят на ПСК Черно море Александър Николов ще плува на олимпиадата в Рио. Сашо, както го наричат приятелите, вече записа името си в историята, след като си подсигури квота за игрите по време на Открития държавен личен шампионат по плуване за мъже и жени в София. Плувец № 1 на ПСК Черно море направи фурор и прати в историята рекорда на Краля на спринта – Цветан Голомеев, на 100 м свободен стил от 1988 г. – 50,27 сек. Варненецът успя да слезе до 50,03 сек. И както предричат мнозина плувни специалисти, ако в Рио спре хронометрите под петдесет, варненецът ще бъде записан със златни букви в аналите на българската плувна история.

  – Името ви остава в историята на варненското плуване след грандиозния успех, който постигнахте – извоювана квота за Рио. Какво е усещането да покриеш норматив за олимпиада?
  – След като разбрах официално, че ще плувам в Рио, осъзнах, че съм сбъднал детската си мечта – да отида на олимпиада. Радвах се като малко дете, научих го, докато шофирах към басейна, целият се разтреперих. Вълнението бе неописуемо.

  – По-силно от мига, в който разбрахте, че се класирате на световното в Казан, Русия?
  – Много по-силно. Няма друг форум като олимпиадата, това е най-високото стъпало в кариерата на всеки състезател. Няма място за сравнение, да се класираш за олимпиада е най-голямата радост.

  – Труден ли бе пътят, който извървяхте?
  – Имаше много спадове, но за всичко негативно, което ми се случи през годините, сякаш имаше причина. Сигурно така е трябвало да стане, за да стигна днес дотук. Това е една от най-големите ми осъществени мечти! Преди 4 години не вярвах, че е възможно да се случи. Но малко по-малко, заедно с моя личен треньор Никола Петров, който ценя изключително много, успях да извървя пътя. С него се случват и най-смелите мечти!

  – Никола Петров заема изключително важно място в кариерата ви…
  – Безспорно, без него класирането ми на олимпиадата не би било възможна мисия. Това е човекът, който дори и в най-тежките за мен моменти, ми вярваше и ме подкрепяше безрезервно.

  – Какви цели си поставяте за Рио?
  – Има малко време за подготовка. Надявам се да задържа добрата си форма и да подобря времето, което дадох на олимпийската квалификация. Целта ми там ще е да сляза под 50 сек. Това ще бъде върхът, който към момента мога да направя на олимпиада. Ако успея, ще е нещо изключително.

  – Кой беше първият човек, с който споделихте щастливата вест?
  – Обадих се на мой приятел. А иначе, очи в очи, първата радост изживях с треньорката в ПСК Черно море – Доротея Славкова. Като отидох на басейна, тя вече знаеше и двамата съпреживяхме емоцията. Родителите ми също са много щастливи. Баща ми е много запален, много се вълнува. Сигурен съм, че майка ще се вълнува повече на самия старт. И двамата са горди с мен.

  – Ще вземете ли талисман за късмет в Рио?
  – Не съм суеверен. Не взех талисман на световното, сега също няма да нося амулет. Разчитам на 100 % на себе си.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg