• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Наблюдаваме метеорни потоци през август
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Около 27 август Венера и Юпитер ще се появят близо един до друг

  Истинска феерия от интересни астрономически дефилета ще има през летните месеци. На 23 и 24 август в “небесна линия” ще се подредят Марс, Сатурн и звездата Антарес и лесно ще могат да бъдат наблюдавани с бинокъл. Две от най-ярките небесни тела – Венера и Юпитер, пък ще се появят близо един до друг около 27 август, пише “Стандарт”.

  “Лунни затъмнения и появата на комети са част от интересните явления, които могат да се видят в небето тази година. Особено атрактивни са метеорните потоци, които ще се виждат през летните месеци, най-вече в средата на август. Между 12 и 13 август атрактивният метеоритен поток Персеиди ще е най-активен”, каза за вестник “Марица” Юлия Върбанова, директор на Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол.

  По думите й това е нощта, когато трябва да се намери тъмно място, за да се наблюдава звездното небе. Метеоритният поток Персеиди ще продължи до 24 август. Три по-слаби метеоритни потока могат да се видят още в края на юли или началото на август, като максимумът им ще е между 28 и 30 юли.

  “На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жътварска Луна”, обясни Върбанова. По думите й същата нощ жителите и туристите на Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение. На 7 октомври пък ще е пикът на метеоритния дъжд Дракониди.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg