Актьорите Рачков и Нейков с Отворено писмо

Театралната формация “Мелпомена”, в която влизат популярния актьор Димитър Рачков, Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и директорът Светлин Стоилов разпратиха отворено писмо

Театралната формация “Мелпомена”, в която влизат популярния актьор Димитър Рачков, Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и директорът Светлин Стоилов разпратиха отворено писмо, в което изразяват подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов.

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ПОДКРЕПА

От името на Театрална формация “Мелпомена ”
във връзка с водената през последните дни активна медийна кампания срещу Министъра на културата г-н Вежди Рашидов

С настоящото писмо екипа на театрална формация “Мелпомена ” , която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари ,заявяваме своята подкрепа към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерство на културата под управлението на Министър Рашидов е без аналог в последните 25 години.
В първия мандат на този министър беше направена голяма стъпка за реформа в българските културни институти. Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас - Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в съвременен музеен център – Българският Лувър . Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата. Сред които некропола под църквата “Света София” в столицата, Ларгото в София, новия музей " Национална галерия Квадрат 500" и много други.
Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът “прие” уникалната експозиция “Епопея на тракийските царе”, с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!
Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерство на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на Министър на културатa през годините на неговото управление.

Заставаме с имената си зад Министър Рашидов:

Г-н Светлин Стоилов - Директор на ТФ Мелпомена
Г-н Любомир Нейков
Г-н Димитър Рачков
Г-ца Десислава Бакърджиева