Патриарх Неофит на билборд в Силистра

За деня на Доростолските мъченици

Билборд със снимка на патриарх Неофит  посреща пристигащите в Силистра. Рекламното табло е сложено там преди пристигането му в града за уикенда, съобщиха вярващи.

Патриарх Неофитзаминава за Силистра, за да почете паметта на загиналите за вярата християни по земите на днешна Североизточна България през III – IV век, обясниха от Светия синод. Техният ден е залегнал в църковния календар на 10 юли и се отбелязва като Събор на Доростолските мъченици. Патриарх Неофит ще отслужи Света Литургия в неделя от 9.00 часа в храма „Св. св. ап. ап. Петър и Павел” в града.

Доростолската епархия (Силистренска) е формирана около 390 година. Нейният епархийски център е бил Силистра, наричан в миналото Дуросторум, Доростол, Диристър, Дристра и Дръстър.  Сред загиналите мъченици за вярата са  Дасий Доростолски,  Емилиан Доростолски, Квинтилиан Доростолски,  Дадас Доростолски, Пасикрат Доростолски,  Виталиан Доростолски,  Валентиниан Доростолски,  Юлий Доростолски, Никандър Доростолски, Марциан Доростолски, Максим Доростолски,  Исихий Доростолски,  Калиник Доростолски и Кирил Доростолски. 

В храма „Св. с ап. ап. Петър и Павел” се съхраняват част от мощите на свети Дасий Доростолски, дарени от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България през 2001 година.

Източник: "Монитор"

Саътът на Доростолска света митрополия не е обновяван с новини от 23 декември 2013 година. /ДУ/