• Варна
  8°
  ясно небе
  Влажност: 39%
  Вятър: 6m/s W
  Започваме износ на пчелен мед за Иран
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  desislava taneva
  Снимка: Пресцентър на МС

  Министър Танева е поискала ускоряване на процедурата и за износ на българско птиче месо и млечни продукти

  България започва износ на български пчелен мед за Иран, съобщиха от правителствената пресслужба. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е връчила писмо за стартирането на процедурата на иранския си колега Махмуд Ходжати, с когото се срещнаха в рамките на официалната правителствена визита в Техеран. Производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял в българското биопроизводство – 20 %, посочила Танева.

  Тя е поискала съдействие от колегата си за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. “Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, казва още министър Танева. Тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

  “Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме, да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието”, отбелязва министър Танева. По думите й това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, които за последните три години бележи постоянен ръст. През 2013 година той е бил в размер на 3.139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност е повече от 52 млн. щатски долара.

  Именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в областта на земеделието, заявил от своя страна Махмуд Ходжати. “За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество”, каза още той.

   По време на срещата са обсъдени и възможностите за обмена на научен опит и изследванията, а Танева е поканила иранския си колега у нас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *