• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s N
  ЕК реши: Отпада изискването за легализирането на документи за работа и живот
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ЕК

  Държавите членки имат тридесет месеца да приведат регламента в действие

  Две години и половина – такъв е срокът, който националните правителства имат, за да облекчат бюрокрацията, съпътстваща гражданите, които отиват да работят или живеят в друга държава от Европейския съюз (ЕС).

  Сега хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи (например удостоверение за раждане, брак или смърт), за да докажат, че те са автентични. Тази необходимост обаче отпада в новия регламент, одобрен от Европейския парламент и еврокомисията, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

  Документите вече няма да имат нужда от апостил, заверено копие и заверен превод. . Той ще засегне документацията, свързана със: раждане или смърт, име, брак, включително брачната дееспособност и семейното положение, развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство, включително дееспособността за сключване на регистрирано партньорство, положението, прекратяването и анулирането му.

  Облекчава се и употребата на документи, свързани с произход, осиновяване, постоянен адрес и/или място на пребиваване, националност, липса на съдебно минало и правото на лицето да избира и да бъде избирано в общинските избори и в изборите за Европейски парламент.

  Ще има опция за използване на многоезични стандартни удостоверения, които ще се прилагат към официалните документи за улеснение на превода. Те ще бъдат на всички официални езици на ЕС, които могат да бъдат поискани вместо националните публични актове. Предвидени са и защитни мерки срещу измами. Ако национален орган има основателни съмнения във връзка с конкретен документ, държавите членки ще могат да проверят истинността на документа, като се свържат с издалите го органи чрез съществуващата информационна система за вътрешния пазар.

  Регламентът се отнася единствено до автентичността на официалните документи, така че държавите членки ще продължат да прилагат своите национални правила относно признаването на съдържанието и действието на официалните документи, издадени в други държави от съюза.

  “Имаме добра новина за хората, които отиват в друга държава от ЕС, например за да учат или да работят” – заяви Вера Йоурова – европейският комисар, отговарящ за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

  “Те често трябва да преминават през скъпи и дълги бюрократични процедури, за да представят документ, който им е необходим, за да сключат брак или да получат работа в страната, в която живеят. Днес слагаме край на тези административни формалности и с това улесняваме движението на хората в съюза.”

  Около 13 млн. граждани на ЕС живеят в държава от ЕС, различна от тяхната собствена. Според проучване на Евробарометър 73% от европейците смятат, че трябва да се вземат мерки за подобряване на движението на официални документи между държавите от ЕС.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg