Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Първият адрес в домейна на кирилица е “имена.бг”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
©Pixabay
©Pixabay

Първият адрес в домейна на кирилица “.бг” – “имена.бг”, вече е реалност в световното интернет пространство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е създаден след като Бордът на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) прие заявката на сдружението Имена.БГ АД за организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица “бг”.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва в подготовката на списъци за запазване на имена на държавните органи и общините, за да бъде гарантирана добрата репутация на новия домейн. Например, името „софия.бг” ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните власти в столицата, а не от частни лица.

Първоначално се предвижда 3-месечен първоначален етап на регистрация (sunrise), в който с приоритет ще се регистрират домейни на организации с основание за името (наименование на фирма, запазена търговска марка и т.н.). Продължава разработката и тестването на софтуер за новия регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *