• Варна
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 31%
  Вятър: 6m/s ESE
  Сондата “Джуно” изпрати първи снимки на Юпитер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Космическата сонда на НАСА „Джуно” изпрати първите снимки на Юпитер, след като на 5 юли влезе в орбитата на огромната планета. НАСА публикува изображението на сайта си. Снимките е направени в събота, когато космическият кореб е бил все още на 4.8 милиона км.

  На една от снимките се вижда светлата част от Юпитер, а в небето са три от четирите му спътника – Ио, Ханимед и Европа. Четвъртата голяма луна – Калисто – не влиза в изгледа на снимката. Дори от това разстояние гигантският атмосферен вихър, известен като голямото червено петно, е видим.

  pia20707_figb

  Мисията на “Джуно” ще продължи 20 месеца и за това време ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и характеристиките на планета. При приближаването камерата и апаратурата на “Джуно” бяха изключени като предпазна мярка, тъй като сондата беше изложена на интензивна радиация. След пристигането й на орбита те бяха включени отново. Получените снимки показват, че камерата и другите уреди на „Джуно” са оцелели в първото си минаване през наситената радиационна среда в околностите.

  Учените очакват още снимки в близък план на Юпитер най-рано следващия месец, когато сондата отново ще се приближи към Юпитер. До този момент нито един човешки апарат не се е приближавал толкова близо до планетата.

  „Джуно” напусна Земята през 2011 година и до този момент е изминал 3 млрд. километра.

  pia20703

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg