• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Плажът на “Аспарухово” все пак си има концесионер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  От утре започва почистване на ивицата

  Плажът в квартал “Аспарухово” от днес вече наистина има концесионер. След като подписа договора още след търга на 10 юни, избраният стопанин на ивицата днес най-после е превел сумата по него. Това съобщи за varnautre.bg областният управител Стоян Пасев.

  Легендарният южен варненски плаж остана без концесионер тази година след като дългогодишните му стопани се отказаха от бъдеща дейност там. Последва серия от търгове за отдаването му, но едва на третия беше избрана варненската фирма “Тукано” ЕООД, която беше единственият кандидат. След серията от търгове цената на голямата над 100 000 кв. м ивица падна от 200 000 на 75 000 без ДДС.

  Докато новият концесионер преведе парите и встъпи в длъжност, плажът на “Аспарухово” потъна в боклуци и по него поникна трева. Седмици наред той е противна и срамна гледка, а чадърите останаха да ръждясват на купчини край автомобилната алея. “Довечера или най-късно утре концесионерът ще започне да чисти плажа и да обработва пясъка с химикали, за да предотврати затревяването му”, каза Стоян Пасев. В близките дни трябва да бъдат назначени спасители. Договорът с новия концесионер е за 5 години.

  Снимка: Фейсбик група "Аспарухово най-добрия квартал на ВАРНА"
  Снимка: Фейсбик група “Аспарухово най-добрия квартал на ВАРНА”

  Областният управител съобщи още, че до петък ще обяви обществена поръчка за спасителната дейност на част от плажовете, които останаха без наематели това лято: „Фичоза“, „Черноморец“, „Камчия“ и Офицерския. Това стана възможно след като в края на миналия месец Министерски съвет отпусна 700 хил. лева за обезпечаване на водното спасяване на неохраняемите морски плажове. От тях около 130 хил. лева са за Варненска област, където плажовете без концесионери са 34, а останалите средства са за Бургас и Добрич. За съжаление дори и срокът на обявлението да бъде съкратен на 10 дни, едва около средата на август постовете на тези посещавани от варненци и гостите на града ивици могат да са със спасители.

  В края на миналата седмица работници - най-вероятно изпратени от концесионера, направиха плах и нелеп опит да чистят на ръка между хавлиите и чадърите на плажуващите.
  В края на миналата седмица работници – най-вероятно изпратени от концесионера, направиха плах и нелеп опит да чистят на ръка между хавлиите и чадърите на плажуващите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg