• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 80%
  Вятър: 3m/s N
  2 милиона капачки “се превърнаха” в апаратура за АГ-болница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Facebook/ Аз вярвам и помагам
  Снимка: Facebook/ Аз вярвам и помагам

   

  4300 килограма или 2 милиона пластмасови капачки послужиха за жизненоважен апарат за варненската АГ болница – мобилна аспирационна система за торакален дренаж. Инициативата е на сдружението „Аз вярвам и помагам“, чийто екип успя да привлече десетки хора към каузата за събиране на пластмасови капачки за рециклиране с благотвортелна цел.

  4-те тона са събрани от детски градини, училища, офиси, институции, заведения, хотели, фирми и други за пет месеца. Амбицията на организаторите е до края на годината да се съберат поне 10 тона. Предстои ново предаване на капачки, а междувременно е поръчан апарат и за родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – неонателен веноскоп, информира пред медиите основният инициатор Владислав Николов.

  Той и сподвижниците му решили да събират пластмасови капачки, защото тежат най-много и са най-рентабилни. Важно пояснение е, че могат да се събират не само капачки от бутилки за вода и безалкохолни, но и от омекотители, препарати, шампоани, бурканчета с кафе.

  От своя страна управителят на АГ болницата доц. Емил Ковачев благодари за дарението и подчерта, че апаратът ще послужи за реално спасяване на новородени в риск, още повече че здравното заведение обслужва цялата Североизточна България. От началото на годината до момента в болницата са се родили 1177 деца. На бял свят са се появили 26 двойки близнаци и тризнаци.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg