• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Архимандрит Дионисий: Църквата дължи на вярващите истината за смъртта на дядо Кирил
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Според него варненският митрополит е удушен и хвърлен в морето


  “Никога няма да повярвам, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е починал от хипотемия. Сами помните, че експертите отказаха втора аутопсия, която да е по-изрядна. В същото време в белите му дробове нямаше вода. За какво удавяне тогава става дума. Удушен и изхвърлен във водата – да, но удавяне… А в Българската православна църква дори няма искане за такова разследване, за изясняване на причината за смъртта на митрополит Кирил. Опяха един човек и толкова”, това каза в интервю за БиТиВи архимандрит Дионисий, който през юни бе отстранен от поста от поста председател на църковното настоятелство на храм-паметника “Св. Александър Невски” след скандал заради зарята навръх Възкресение.

  На въпрос на кого е бил неудобен варненският митрополит, за да бъде удушен, Дионисий отговори: Той беше неудобен за всички, той беше първичен в своето поведение, такива му бяха маниерите, но имаше отношение към вяра и църква. Хората във варненската епархия имаха вяра към него и заслужават повече яснота за неговата смърт.

  Дионисий заяви още, че българската църква се управлява от БКП, а не от патриарха и в нея има нерегламентирано богати хора. Интервю за Би Ти Ви архимандритът даде от дома си, решен в златно и червено, декориран с пищни завеси и огледала, с много икони и гоблени с религиозна тематика по стените на иначе маломерното жилище. Той нарече жилището си “моят манастир” и заяви, че луксът трябвало да служи само за да даде на човек нужната представителност. Дионисий призна, че след отстраняването му от храма “Александър Невски” живее в наследствения си апартамент с майка си и се издържа от нейните доходи и наследени пари.

  Попитан с кого води битка, Дионисий бе лаконичен: “Битка и война се води, когато има враг. Тук всички са страхливци и никой не излиза да воюва.” Той обаче избегна да отговори на въпроса кой е най-големият страхливец в църквата, като каза, че това бил духът, който властва в нея и не позволявал тя да привлече повече хора.

  “Защо трябва на човек да става епископ, при условие че в Българската православна църква ти нямаш реално кой знае какво да управляваш, както цялата БПЦ не се управлява нито от патриарха, нито от Светия синод”, каза Дионисий. После уточни, че става дума за “една система, която е структурирана твърде отдавна в миналото, и тази система може привидно да е разрушена, но хората, които са й били начело, все още ги има”. На въпрос дали говори за системата на Държавна сигурност той каза: “Не, на Българската комунистическа партия.” По думите му БПЦ се управлява от хора, които искат да се харесат на Москва и “въпреки” патриарха.

  “Аз не мисля, че реалният български патриарх се казва Неофит”, заяви Дионисий. Попитан кой е тогава истинският, каза, че това е “някой, който не се вижда, който не виждаме, не зная кой”. Говорейки за благосъстоянието на Българската православна църква, той заяви, че в нея има “нерегламентирано богати хора”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg