• Варна
  16°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 4m/s SSE
  Проверки разкриха 1,1 млн. лева забавени заплати
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Проверки-в-заведенията-2

  Повечето суми вече са платени

  Близо 1,1 млн. лева забавени заплати са установили екипите на Инспекцията по труда при 142 проверки на територията на Община Варна от началото на годината. Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според нея близо милион от задълженията са вече изплатени. Друго нарушение, засечено от инспекторите по морето, е липсата на добавка за нощен труд на персонала.

  Министър Русинова призна, че във Варна работещите без трудови договори са най-малко. Проблемът бил най-сериозен по Южното Черноморие, където обектите и заетите в сектора са повече, уточни Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. За да спре тази практика обаче, наетите хора трябва да подават сигнали и да не остават анонимни. „Все още съществува някакъв страх, но има тенденция той да бъде преодолян. По морето, например, редовно сигналите за нарушения се съобщават в края на сезона”, обясни Михайлова. Тя посъветва излъганите работници и служители да подават сигнали докато са още на работа, за да може Инспекцията по труда да реагира и предприеме действия.

  За цялата страна сумата на установените задължения на работодатели към служителите им е над 12 милиона лева. След 25 000 проверки на Главна инспекция по труда са изплатени около 9 милиона от задълженията. Само по Черноморието през последните 2 седмици са направени около 600 внезапни инспекции.

  „Дават ефект проверките – след тях има по-стриктно спазване на законодателството от страна на работодателите. В наш интерес е хората, които работят, да си получават заплатите, да се спазват междудневните и междуседмичните почивки и съответно правата им на трудещи се”, отбеляза министър Русинова след проверка на няколко заведения на крайбрежната алея във Варна. Работещите там бяха проверени за наличие на трудови договори и за спазване на работното време. “На колко години сте? Откога работите? На колко часа сте назначени? А по колко работите? Кога почивате?”, разпитваше министър Русинова сервитьорките, които трябваше и да попълнят деклрции с отговорите си.

  Видеорепортаж от проверките

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg