4 години от атентата на летище „Сарафово”

На 18 юли 2012г. в 17.23 часа на паркинга на летище „Сарафово” в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. Следствие експлозията най-тежко засегнатия и още два автобуса наблизо са изпепелени от пожар, шофьорът на третия автобус, предназначен за израелците, Виктор Андонов от поморийска транспортна фирма „СтарБус“, реагира светкавично – тича до своя автобус, пали двигателя и с отворени врати го изтегля от паркинга преди да са го е обхванали пламъците, с хладнокръвната си постъпка той спасява много хора и предотвратява още жертви.
Офир Генделман – говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърждава разпространените веднага от медиите съобщения, че става въпрос за терористично нападение срещу израелски граждани, като взривното устройство е било хвърлено по автобуса. Малко по-късно излизат съобщения, че взривът се е случил след качването на пътник в автобуса, че взривът е станал багажното му отделение и накрая според българският вътрешен министър, че е станал между два от чакащите израелците 3 автобуса.
В атентата са убити 7 души: 1 българин – шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма „Ортана“ посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти. 
През 2013 г. за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28 юни – 18 юли 2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.
През 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата в Сарафово има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. Той уточни, че третото лице пряко е участвало в атентата. Няколко месеца по-късно стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. "Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. Появи се и информация родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".
Седмица преди навършването на 4 години от атентата президентът Росен Плевнелиев и държавният глава на Държавата Израел Реувен Ривлин се срещнаха. По думите на Плевнелиев е въпрос на дни извършителите и организаторите на атентата в Сарафово да бъдат изправени пред съда. Българският държавен глава подчерта, че България и Израел полагат и действат заедно с всички усилия така, че трагедии като терористичния акт на летище "Сарафово" в Бургас да не се повтарят.  
На 15 юли обвинителният акт за атентата на летище „Сарафово” в Бургас влезе в Специализирания съд. Съдът трябва да се запознае с показанията на 169 свидетели и на 16 вещи лица, които са събрани в 80 тома.Като подсъдими за кървавия атентат на летището в Бургас ще се изправят - ливанецът с австралийски паспорт Мелиад Фара и сънародникът му с канадско гражданство Хасан ЕлХадж Хасан. Те ще бъдат съдени задочно, тъй като все още се издирват. Двамата са обвинени в тероризъм, както и за убийството на шестима души и опит за убийство на пътниците от автобуса.