• Варна
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 60%
  Вятър: 5m/s NW
  100 спасители не стигат за плажовете във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  спасители

  Около 100 водни спасители не достигат, за да бъдат осигурени всички плажове и басейни във Варненска област, предаде радио Варна. За страната липсата е над 300 души, каза председателят на Областния съвет на БЧК-Варна Илко Раев. Тази година в БЧК- Варна са обучени 120 спасители, 42-ма работят в момента по плажовете в Камчия, Бяла, Шкорпиловци и в Обзор и тяхното набиране става все по-трудно, допълни Раев. Спасителите, също като и лекарите, предпочитат да работят в чужбина, като в Испания например спасител на плажа получава 1800 евро заплата, а у нас около 1100 лева.

  Раев посочи, че е крайно време да се върне правото на общините да стопанисват плажовете, а не това да прави държавата. Трябва да се създаде и система, която да промени характера на концесиите. От тази есен в БЧК-Варна ще започнат картотекиране на водните спасители, като целта е да се контролира отношението на спасителите към гражданите. Концесионерите също ще дават оценка на поведението им. Трима са удавените до момента, каза още Раев. През миналата година са се удавили 12 души, а през 2014 са били четирима.

   

  1 коментар

  1. Спас-ител

   След като само БЧК има право да издава разрешителни за спасители, това не означава ли че вече си имат картотека? Намирисва пак на някаква схема на Раев!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg