• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Без риболов в определени зони заради рекордния брой мъртви делфини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  делфини

  Само за 3 дни са регистрирани 35 случая на изхвърлени на брега мъртви муткура

  Риболовът да бъде изцяло забранен при големи популации от делфини и при размножителен период. Това е една от мерките, които бяха набелязани на среща на премиера Бойко Борисов и ресорни министри с представители на екозащитни организации, предизвикана от рекордния брой мъртви делфини, които изплуват по Черноморието. Друго предложение гласи рибарските мрежи да бъдат оборудвани с акустични устройства, които да предупреждават водните обитатели от опасност.

  „Предвид сигналите за големия брой мъртви делфини т защитен вид по Черноморието ни, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на бозайниците. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони“, обяви Борисов. С цел преустановяването на различните бракониерски практики в морето са предвидени и промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени огранизации преди да бъдат внесени в НС.

  91 случая на мъртви делфини по българското Черноморие са регистрирани от началото на годината. Само за три дни на плажа между Поморие и Ахелой, доброволци на “Зелени Балкани” са установили 35 изхвърлени на брега мъртви делфинчета. Основното подозрение е свързано с поставяне на дънни мрежи за калкан.

  Същевременно според регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Бургас няма констатирани случаи, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство и упражнено насилие. Ако има такива съмнения екоинспекциите сигнализират органите на реда. Случаите се следят стриктно и се отразяват в базите данни на РИОСВ, твърдят институциите и отбелязват, че конкретните причини за смъртта се установяват трудно, защото не всеки труо на делфин позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.

  Тенденцията на масовото измиране на делфини от вида муткур се повтаря от миналата година. През август 2015 г. броят на мъртвите китоподобни стигна 250. Независимо разследване обаче заключи, че най-вероятната причина за смъртта на делфините е удушаване в рибарски мрежи.

  мъртъв делфин

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg