• Варна
  16°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 4m/s SSE
  Българите сменят Испания с Швейцария
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Хитът “работа в Испания” вече е изместен от нова дестинация. След отпадането на ограниченията за българи и румънци от 1 юни нашенци стягат куфари за Швейцария, пише в. „Труд”. В алпийската страна има свободни позиции както за сезонни работници, така и за висококвалифицирани специалисти.

  Търсят се работници в селското стопанство, в строителството и хигиенисти. Заплатите са между 4000 и 6000 франка, като повечето работодатели предлагат квартира и храна. Подобни условия се предлагат и за детегледачки, като повечето семейства обещават 120 часа годишно уроци по немски или френски, както и 20 дни платен годишен отпуск.

  Условието е кандидатите да говорят английски. С предимство са онези, които знаят и френски или немски. Търсят се и медицински сестри, като предлаганата начална заплата е 4000 франка. За доктори месечното възнаграждение е между 18 000 и 26 000 франка. Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева коментира, че все още не може да се каже колко българи ще предпочетат трудовия пазар в страната на точните правила и банките. Подобни данни се очаквали в края на есента.

  Плугчиева не скри, че има повишен интерес и много запитвания от българи за работа. Деликатният момент е, че Швейцария е запазила предпазна клауза по отношение на България и Румъния, в случай че имиграцията от двете страни превиши с 10 процента средната стойност за последните три години на 1 юни 2017 г. или най-късно на 1 юни 2018 г.

  Съветът на федерацията ще може да въведе нови ограничения на вътрешния пазар на труда, валидни до 31 май 2019 г. Българи, заминали за Швейцария, предупреждават, че там животът е изключително скъп. Трудно е да се намери жилище под наем за по-малко от 1000 франка, здравната застраховка е една четвърт от заплатата, а цените на хранителните стоки и услугите са в пъти по-високи от тези в страната ни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg