• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 6m/s NW
  Заловиха трима от Ислямска държава у нас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ЕПА/архив
  ЕПА/архив

   

  Хванаха трима терористи от Сирия в България. Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, всичките граждани на Република Сирия, са обвинени в това, че са имали за цел да участват в престъпление като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя” и „Ислямска държава”, включително против чужда държава. Те са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

  Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата младежи, съответно на 20, 22 и 25 години, са получили статут на бежанци в Германия.

  През януари 2016 г. те са решили да отпътуват през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя” и „Ислямска държава”. За това свидетелстват множеството снимки на джихадисти от двете организации, открити в мобилните телефони на обвиняемите, като и комуникация с неустановени лица, гласяща „идвам при теб и умирам преди теб”.

  На 05.02.2016 г. тримата пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през границата с Турция, но на граничния пункт били спрени. Тогава те решили да преминат през българска територия.

  Обвиняемите предприели пътуване с автобус от Александрополи. На автогарата в София те били посрещнати от свидетел по делото и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда” в ж.к. „Надежда” в София, където пренощували.

  На 08.02.2016 г. напуснали хотела и се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, пристигнали след полунощ и се отправили към гранична пирамида номер 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница.

  По същото време служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил отряд да задържи обвиняемите.

  За опита за нелегално преминаване на границата тримата са били осъдени по бърза процедура на 6 месеца затвор и глоби от по 200 лв. При разследването на обвиненията за връзки с терористични организации са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието им.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg