МОН и общините ще работят заедно по новия образователен закон

Министерството на образованието и науката и общините ще работят заедно по преструктурирането на училищата според новия образователен закон. За това се разбраха вчера, ръководството на министерството в лицето на министър Меглена Кунева и представители на Националното сдружение на общините в Р България (НСРОБ).

Министър Кунева и представителите на НСОРБ обсъдиха и възможностите за преминаването на училищата на едносменен режим в рамките на следващите години. Към момента има над 450 училища в цялата страна, които все още са на две смени.

От НСОРБ изразиха подкрепа за предложението на МОН приемът за първи клас да се извършва централизирано на ниво община, като водещ критерий бъде местожителството на родителите. Целта на тази мярка е да  се преустанови практиката няколко училища в центровете на големите градове да бъдат пренаселени за сметка на училищата в кварталите.

Сред другите обсъждани теми бяха доставката на нови училищни автобуси, ремонтите в училищата, както и съвместните действия за привличането и задържането на учениците и мерките срещу ранното отпадане от образователната система.