• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Без вода във вилните зони, на места има водоноски
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Авария на магистрален водопровод ще остави на сухо днес и утре т. нар. вилни зони на север от Варна, съобщиха от ВиК. Смущенията във водоподаването ще продължат до около 14 часа утре, петък, в местностите Манастирски рид, Траката, Сотира, Свети Никола, Ален мак и кв. Бриз.

  Пробив в стоманената конструкция на водопровода е причината за аварията, уточниха от ВиК. За да не се стигне до принудително пълно спиране на водата дружеството е превключило водоподаването от авариралото съоръжение с Ф 1220, по което всяка секунда преминават около 800 литра вода, към съществуващ стар водопровод. Неговият дебит обаче не позволява подаване на повече от 250 литра в секунда.

  С оглед сложността на повредата и голямата дълбочина – над 7 метра, на която специализираните екипи трябва да достигнат, за отстраняването й ще е нужно около денонощие. В това време абонатите ще продължат да са в ограничителен режим на получаване на вода от аварийно включения водопровод с по-малък дебит.

  Аварийните екипи работят денонощно за максимално скъсяване на срока по отстраняването на пробива и възстановяване на нормалното водоподаване към ползвателите. В част от засегнатите райони – в к. к. Чайка, в к. к. Ален мак и в кв. „Виница“, са осигурени водоноски.

  2 коментара

  1. Aman

   Добре дошли в безводната курортна зона на Морската столица насред пиковия туристически сезон!

  2. Безименна

   Това определено няма да се отрази добре за туристите и тези райони.Баш в разгара на лятото,когато трябва да се пие много вода и за хигиената, според мен в други държави тези не се допускат, да се случват!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg