• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  КС спря три от шестте въпроса в референдума на Слави Трифонов
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: 168 часа
  Снимка: 168 часа

   

  С 12 гласа Конституционният съд реши образуваното по искане на президента Плевнелиев дело относно референдума на Слави Трифонов. Така КС спира три от шестте въпроса на национален референдум, иницииран от телевизионния водещ и подкрепен от близо 700 000 български граждани.

  Конституционният съд установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май, в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6. Трите въпроса са: да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

  Още на 27 май президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с конституцията относно решението на парламента за произвеждане на национален референдум по отношение на три от въпросите. В началото на годината инициативен комитет на “Шоуто на Слави” внесе подписка с близо 700 000 подписа за референдум. Според закона за референдумите допитването трябва да бъде заедно с президентските избори в края на октомври тази година.

  Всичките 6 въпроса на допитването са: „1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg