• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пристанищна странноприемница от XIV век откриха на Евксиноград
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Плетньов

  Варненските археолози изкопаха пристанищната странноприемница в средновековната крепост “Кастрици” в Евксиноград. При проучването се оказва, че застроената й площ се е ширила на 450 кв. м, била е с 12 стаи на два етажа и с двускатен покрив, обясни ръводителят на разкопките и шеф на РИМ във Варна проф.д-р Валентин Плетньов пред в. “Труд”.

  Освен вътрешните стълби и преграждения на помещенията дълги по 5-6 м, сградата е имала и външни стълби. Предполага се, че те са водили директно към стаите за платена любов, с каквито разполагали още по това време всички пристанщни странноприемници.

  На всеки бряг са изкушавали и с държанки зажаднелите за ласки морски мъже. Древни камини в помещенията са запазили кости на животни, които въртeли на шиш за гощавката на гостите, пристигнали с кораби отдалеч. Има останки от агнета, говеда , прасета, а с помощта на учени от Института по океанология са разкрити и находките от много големи риби от трапезата на странноприемницата- риба тон, калкани по 20 килограма, както и рибарски куки.

  Цели малки съкровища от монети, основно от втората половина на XIV в. са свиделство за голям оборот от търговия, която се е въртяла между пристанищния град и света. Изровени са монети от Османската империя и султан Баязид I , от емирствата в Мала Азия , Египет, Италия, Полша , от Влашкото войводство, цар Иван Александър, деспот Добротица и др.. За първи път варненските археолози откриват типичния за Средновековието лидийски камък, с който се вземали проби за каратите на златото . Сделките по това време са се извършвали не толкова с броя на монетите , а според чистотата на златото и грамажа им, обясни проф. Плетньов.

  Разкопките приключват другата седмица и догодина ще продължат, а след разкриване на цялата крепост ще излезе I том с изследванията на крепостта “Кастрици”. 1/3 от нея беше реставрирана, осветена и социализирана със средства по мега проекта за Двореца “Евксиноград”. Средновековният пристанищен град се намира на територията на елитната правителствена резиденция. Последните находки от странноприемницата са в най-югозападната част на нос Яни, където е бил любимият трон на цар фердинанд, разрушен при строителството на северния вълнолом през соца.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg