Над 11 000 декара са изгорели в пожари за една седмица

Над 11 000 декара са изгорели в последната една седмица. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието доц. Георги Костов в интервю за "Фокус". Според него в последните години се забелязва намаляване на пожарите, като за последните 15 години средната площ е около 110 хил. дка.

„Не всяка опожарена площ, не навсякъде, където е минал низов пожар, се налага залесяване. Изключително опасни са т.нар. върхови пожари, при които изгаря короната. Те са много по-опасни от гледна точка на тяхното овладяване“, поясни доц. Костов.

Към момента от изгорелите 11 хил. декара се налага да бъдат залесени 2 000 дка, заявява Костов.„По закон залесяването трябва да стане за три години, но ние правим организация, залесяването в държавните горски предприятия да стане още догодина“, добави заместник-министърът.

Зам.-министърът заяви още, че средствата за гасене годишно надхвърлят 4 млн. лв. Той обясни, че възстановяването на 1 декар струва 1000 лв. По думите му около 1 млн. кубически метра дървесина са изгубени само за последните 15 години.