• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Чакат рекорден брой плувци за 76-ия маратон Галата – Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Галата Варна

  7000 лв. награден фонд в едно от най-масовите летни състезания на морската столица

  Рекорден брой плувци се чакат в тазгодишния маратон Галата – Варна. 76-ото издание на проявата е на 7 август (неделя). Организатори на събитието са ВМС на Република България, община Варна и ПСК Черно море, а надпреварата ще мине под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев.

  В масовия старт право на участие имат варненци и гости на града, родени преди 2004 година. Сборният пункт е на Морска гара на 7 август в 7,30 часа. От там с кораби плувците ще бъдат транспортирани до нос Галата, откъдето стартът ще бъде даден в 10 часа. За преплували разстоянието от нос Галата до Буна №2, което е 4500 м. по права линия, се смятат всички, пристигнали на финала до 90 минути след победителя. След затваряне на маратона всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващи лодки се отправят към Буна №2. Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка.

  Рекордът по участие в едно от най-масовите летни състезания на морската столица е през 2014 година, когато стартираха 280 състезатели. В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято стартираха 273-ма плувци. Победител при мъжете тогава стана Венцислав Айдарски, който в момента представя страната ни на олимпиадата в Рио де Жанейро.

  И тази година по традиция в маратона ще се включат освен състезатели от всички клубове в страната и любители, така и плувци от чужбина. Тъй като проявата не е по предварителни заявки, точният брой на плувците и представителите на различни държави ще стане ясен в деня на старта.

  За миналото издание на надпреварата организаторите увеличиха двойно наградния фонд, който остава същият и за 76-ото издание на маратона – общо 7000 лв. Победителите при мъжете и жените ще бъдат възнаградени с премии от по 1000 лв. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно от по 700 лв. и 500 лв. За завършилите на четвърта, пета шеста позиция са предвидени бонуси както следва: по 400, 300 и 200 лева. С по 200 лева парична награда ще бъдат отличени най-добре представилият се варненец, най-добрият плувец с увреждания и плувецът с най-много участия в маратона.

  Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г.

  Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 минути.

  Рекордът по време с финал първа буна е 46,39 минути и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg