• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Почетни граждани скараха съветниците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  общински-съвет-20-април-2016

  Изборът на почетни граждани на Варна успя да скара съветниците на днешната сесия на местния парламент. Против предложените от кмета кандидатури за почетни граждани на художника Радко Мурзов, тъкачката многомашинничка Маруся Чакърова, Артур Кордон – компютърен специалист, Керан Михалев – бивш треньор и спортист по борба, Борислав Иванов – диригент, скочи съветникът Григор Григоров от реформаторите.

  Той е против почетната титла на бившия състезател по борба Керан Михалев, който поред него бил рекетьор. Маруся Чакърова също не била подходяща, според него.

  Председателят на комисията по култура Даниела Димова опонира на Григоров с мотива, че кандидатурите са минали през обществено обсъждане и са одобрени от комисията. Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева пък напомни на Григоров, че работата на общинските съветници не е само на сесия, а и в останалите дни от месеца.

  “Дебатът” приключи с дуплика на Григоров, който уж случайно обърка името на Гърдева, наричайки я госпожа Матросова, което предизивка бурен смях в залата. В крайна сметка при гласуването двете спорни кандидатури отпаднаха от предложенията за почетен гражданин на Варна.

  Сесията започна с традиционните питания към кмета с още по-традиционните участници в тази точка от дневния ред. Януарий Вичев от БСП поиска общинската администрация да се занимае с италинаските отпадъци, които се разтоварват на пристанище “Одесос”, въпреки че разрешителният режим на тази дейност е в ръцете на държавните институции, а боклукът пътува към община Девня.

  Борислав Гуцанов традиционно поиска информация за състоянието и договорите на “Градски транспорт”, както и за новата транспортна схема на града, която трябваше да бъде изготвена с 200 000 лева, предоставени от Международната банка за възстановяване и развитие. Гуцанов поиска и справка за всички суми, изплатени през 2015 и 2016 г. на национални и местни медии за отразяване на работата на община Варна, както и пълното щатно разписание на хората, заети с пиара на администрацията и общинския съвет.

  От присъстващите на сесията граждани Кънчо Бонев поиска дебат по предоставените от Министерски съвет акции на община Варна от Пловдивския панаир. Този казус се очаква да бъде и най-интересният в следващите часове на сесията на общинския съвет.

  Росен Марков пък се появи надгробен венец и алармира залата, че промяна в наредбата за гробищните паркове има за цел да изгони всички продавачи на цветя от там.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg