• Варна
  7°
  слаб дъжд
  Влажност: 66%
  ДСБ настоява областният да отмени решението за Пловдивския панаир
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Жестоки финансови последици вещаят тъмносините, ако Варна стане собственик на 29% от акциите на дружеството

  Областният управител на Варна Стоян Пасев да отмени решението на Общински съвет, с което Варна, за разлика от Пловдив, прие 29% от акциите на „Международен панаир Пловдив” АД. За това настояват от местната организация на ДСБ след като общинските съветници на Реформаторския блок още на сесията вчера бяха против предложението на общинската администрация. Същевременно парламентарно питане до премиера и министъра на икономиката по темата с държавния дял в “Международен панаир Пловдив” АД ще внесат депутати от РБ, стана ясно днес.

  “Безпрецедентно, изключително вредно за общината, с тежки финансови последици за данъкоплатците, смело и безотговорно”. Това са само част от определенията, които председателят на ДСБ във Варна Васко Василев даде на одобрената от Общинския съвет сделка.

  На 27 юли правителството прехвърли безвъзмездно дела на държавата в „Международен панаир Пловдив” АД на общините Пловдив и Варна. Така Варна трябваше да стане вторият по големина собственик в дружеството с 29% от акциите му. За Пловдив бяха отредени 20,63%. Останалите акции са на 2 дружества, свързани с пловдивския социалист Георги Гергов. Подобно на печално известно известния варненски „Търговски дом” АД – собственик на Дупката в центъра на Варна.

  Съмненията си по сделката от ДСБ обясниха още на сесията вчера. Основно – дълговете на дружеството и натрупаната през последните 5 години загуба. Още в зала “Пленарна” председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в качеството си на юрист обясни, че управителите на дружеството, а не новите акционери отговарят за натрупаните дългове и придобиването на дела от 29% не носи финансов риск за бюджета на Варна.

  Според търговския регистър “Международен панаир Пловдив” АД се управлява от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, представител на “Парк-хотел Санкт Петербург” АД и кум на Георги Гергов, и Иван Соколов, представител на “Пълдин Туринвест” АД.

  Според официалните отчети активите на дружеството са оценени на 122 млн. лева, а дълговете му са 49 млн. лева, 45 млн. от които – банков кредит.

  „Пловдивски панаир” има и два договора за особен залог на търговско дружество на стойност около 50 млн. лева. Да не стане така някой ден да плащаме чужди сметки. В договорите има много интересни неща. Цялото търговско предприятие е заложено и никой не знае дали кредиторът Булбанк, е дал съгласие за прехвърляне на част от акциите на общините Варна и Пловдив. Сигурно, ако ги питат ще кажат, че нямат нищо против 29% да отидат в Община Варна, защото ако нещо се случи, именно в нейните сметки ще бръкнат, за да вземат пари”, коментира още Васко Василев.

  От изказванията днес стана ясно, че ДСБ не са против дялове от Пловдивския панаир да бъдат заменени с Георги Гергов срещу дела му в Дупката във Варна. Това, според тях, обаче, трябвало да стане в преговори между бизнесмена и държавата без участието на Община Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg