Празник на пъпеша в Българево (видео)

Пъпешът става сладък, защото дълго го пече слънцето, казва кметът

По инициатива на Снежана Петрова, за шести пореден път кметство Българево и читалището в селото провеждат днес Празник на пъпеша. Като официални гости на импровизираната трибуна своите места заеха кметът на община Каварна Нина Ставрева, Елица Александрова, директор на дирекция „Духовни и социални дейности” и общинските съветници Виктория Керчева и Петър Петров, които получиха вместо цвете по един пъпеш, увит в цветна хартия.
В своето приветствие кметът на Българево Георги Георгиев поздрави пъпешопроизводителите и обясни за пореден път защо пъпешите в Българево са най-хубави. Защото земята върху която се гледат е най-плодородна – чернозем. Районът е най-сухият, дъжд почти не пада, а една от причините да е сладък пъпешът е, че го пече дълго време слънцето.
Днес е Преображение, а поверието казва, че трябва да свързваме този ден с надеждата за промяна към по-добри дни и по-светло бъдеще. А всичко, което си пожелаем в нощта на Преображение се сбъдва, допълни  кметът на Каварна Нина Ставрева и пожела на всички да са здрави и усмихнати и да имат късмет във всички начинания.
В момента Българево е пълно с гости и туристи, предимно хора от вътрешността на страна, софиянци, руснаци и украинци. Има и постоянно живеещи англичани, немци и руснаци, които ежегодно през август задължително са в селото, разказва кметът Георги Георгиев.
Източник: ИА Добруджа

Видео канал - Добруджа ТВ