• Варна
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 31%
  Вятър: 6m/s ESE
  Дъжд от звезди пада тази нощ
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Pixabay
  ©Pixabay

   

  Най-мощният метеоритен дъжд от 20 години ще падне тази вечер. “Звездният дъжд” е предизвикан от метеоритния поток „Персеиди” и вероятно ще е 5 пъти по-интензивен от обичайното, прогнозират от НАСА.

  Ако обикновено интензитетът на потока е около 100 метеорита в час, тази година показателят може да достигне 500, което би го направило най-силния от поне 20 години насам.

  „Дъждът от звезди” всъщност се дължи на прашната опашка на кометата „Суифт-Тътъл”. Тя прави една обиколка около слънцето за близо 130 години, като за последно е била толкова близо на 11 декември 1992 г. Причината за доближаването е гравитацията на Юпитер.

  „Персеиди”-те могат да се наблюдават след 10 ч. вечерта.Те са останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 км/сек. Когато са в Космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити.

  Според НАСА през нощта на 11 август светлината на Луната ще пречи на наблюдението на явлението. Лунният залез ще започне около 1 ч. през нощта. Затова най-подходящото време за наблюдение ще е на 12 август след залеза на Луната.

  Според старо поверие, който види падаща звезда и си пожелае нещо, ще сбъдне желанието си.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg