• Варна
  12°
  тъмни облаци
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WSW
  43 яхти стартират в 16-ата регата “Кор Кароли”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кор Кароли

  Ветроходците ще мерят сили в пет класа от 12-и до 15-и август

  16-ата международна регата “Кор Кароли” ще се проведе от 12-и до 15-и август. Състезанието ще се организира от Фондация “Кор Кароли” в съвместно сътрудничество с Българска Федерация по ветроходство и Община Варна.

  До момента 43 яхти са заявили участие в надпреварата, което е в съответствие с нарастващия интерес сред яхтсмените към Регатата. Записванията продължават до утре 8,15 часа.

  Около 180 морски мили е цялата състезателна дистанция. Това е сериозна дистанция, която ще даде възможност на сериозните участници да демонстрират уменията си. Всичко завършва на морска гара на 15 август – Денят на Варна. Надпреварата ще е в пет класа.

  Състезателният маршрут обхваща почти цялата дължина на българското Черноморие, като флотилията стартира утре в 9 ч. във Варна, състезавайки се до Св. Влас. Вторият етап започва в събота, преминавайки през о. Св. Анастасия и финиширайки в Бургас. Благодарение на любезните домакини Община Бургас и Пристанище Бургас ще се проведе парти за участниците в състезанието, както и коктейл на борда на флагмана на флотилията – баркентината Калиакра. Последният етап, който ще бъде с дължина от 73 морски мили, ще започне от Пристанище Бургас, като състезателите в тазгодишното издание ще трябва да преминат около о. Св. Иван, намиращ пред Созопол, отправяйки се към Златни пясъци и финиширайки във варненския залив.

  Предвид метеорологичните прогнози, последният състезателен етап би могъл да бъде скъсен с оглед безопасността на участващите.

  Церемонията по награждаване на Регата Кор Кароли 2016 е вече част от програмата на Община Варна по случай празника на града на 15.08. То ще се състои от 18 ч. на сцената, където ще се проведе програмата по честване на празника, като коктейл за наградените и участниците ще бъде даден в сградата на Яхт-клуб „кап. Георги Георгиев – Порт Варна”.

  Кор Кароли

  През последните издания на регатата, участие са взели яхти, плаващи под флаговете на съседните Украйна, Румъния, Русия, а също така и на Италия, Австрия, Франция, Германия, Великобритания, САЩ и други.

  През своя живот “Кор Кароли” си извоюва име на най-популярното и масово състезание за килови яхти у нас – факт, който организаторите смятат, че ще бъде потвърден за пореден път и тази година.

  Традиционно Регатата ще се проведе през втората половина на месец август. Посветена е на Деня на Варна и е в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин-участник в трансатлантическата регата “ОСТАР” през 1976 година.

  Кап. Георгиев извършва първото българско околосветско ветроходно плаване от Хавана, започнало на 20.12.1976 година и приключило с акостирането на яхта “Кор Кароли” на същата дата година по-късно отново на кея в Хавана, Куба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg