• Варна
  9°
  слаб дъжд
  Влажност: 75%
  Вятър: 2m/s NNW
  Първият хванат с допинг в Рио – наша лекоатлетка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  олимпиада

  Нашата лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за хормон на растежа еритропоетин. Рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, когато пробата е била чиста. Имало е и друга проверка, направена на 1 август, която вече показва наличието на хормона, който увеличава издръжливостта. Дънекова трябваше да се състезава на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли.

  Атлетката не беше открита за коментар, а процедурата изисква пълна конфиденциалност от останалите органи, имащи отношение по случая, до неговото крайно приключване, уточнява BGathletic.com. Позиция публикува министерството на спорта, което остро осъжда лекоатлетката.

  Според съобщението тя е била тествана общо три пъти – един път от българската Антидопингова организация преди Олимпиадата, втори път пристигането си в Рио де Жанейро – и двете отрицателни. Третата проба вече е положителна.

  Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

  От министерство на спорта допълват и че до 8 август на българските спортисти в Рио са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg