• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кметът на КАН забрани носенето на буркини на плажа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ezine.bg
  Снимка: ezine.bg

   

  Кметът на френския фестивален град Кан забрани носенето на т. нар. буркини на плажа, предаде АФП. Буркините са бански костюм, който покрива цялото тяло. Думата е хибрид от “бурка” и “бикини”. (Революционният за 40-те години бански костюм от две части, дело на парижкия дизайнер Луи Реар носи името на тихоокеанския атол Бикини; по аналогия произволно се съставят разни нови думи.)

  Заповедта е в сила от четвъртък – 11 август 2016 г. Подписана е на 28 юли от кмета на средиземноморския град Давид Лиснар, който е от дясната партия на Републиканците. С нея се забранява “достъпът до плажовете и местата за къпане на всички, които не носят подходящо облекло, спазващо добрите нрави и светското начало, уважаващо хигиенните норми и нормите за сигурност”.

  Друг посочен от кмета мотив е, че банско облекло, показващо религиозна принадлежност, в момент когато Франция и религиозни обекти са цел за терористични атаки, създава риск от безредици, който трябва да бъде предотвратен. Първите подобни забрани в общини във Франция, Холандия и други страни в Западна Европа, датират от 2008 – 2009 година. Те обаче засягат предимно плувните басейни за обществено ползване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg