• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 60%
  Вятър: 3m/s NE
  Варна строи рибарски порт на 20 дка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  рибарско пристанище

  Места за 100 лодки и 200-метров вълнолом с панорамна площадка ще бъдат изградени с еврофинансиране

  Модерна сграда с амфитеатрален покрив, стотици метри алеи за разходка над морето, ресторант, 12-метрова кула с панорамна площадка, плаващи понтони и близо 100 лодки край брега. Така ще изглежда близо 20-декаровата територия между Аспарухов парк и военното поделение в местността „Карантината“, след като бъде реализиран проектът на община Варна за рибарско пристанище. С него местната администрация ще кандидатства за финансиране по оперативната програма „Рибарство и аквакултури“ за ремонт и реконструкция на съществуващи рибарско пристанища.

  Тепърва предстои да станат известни окончателните критерии за кандидатстване, но ние имаме готовност да синхронизираме проекта с тях, обяснява главният архитект на община Варна Виктор Бузев. Идеята е да продължим отварянето на града към морето и да превърнем крайбрежието в зона за отдих и развлечение без това да пречи на поминъка на рибарите, добавя арх. Бузев. Проектът за рибарското пристанище е точно това – приобщаване на хората към изконния морски бизнес, вплитане на културни и социални проекти в свободното време на варненци и атрактивни предложения за гостите на града.

  Плановете на община Варна са от алейната мрежа на Аспарухов парк пешеходците да се  качват на съоръжението без това да пречи на дейността на рибарите. Освен това тук е единственото място, от което 5 дни в годината може да се наблюдава залез на вода край Варна, разкрива арх. Бузев.

  На мястото на старото рибаско селище ще бъде изградена и основната част от модерното съоръжение. То е оразмерено за близо 100 места за плавателни съдове. 60 процента от тях са за най-малките лодки на рибарите. 30 процента от местата са за по-големи лодки, а останалите – за плавателни съдове с водоизместимост до 5 тона. Част от местата ще бъдат на плаващи понтони в акваторията на пристанището.

  Проектът предвижда и построяването на сграда на три нива. На първо ниво ще бъде т. нар. рибен пазар за първа продажба  с две места за кранове, помещение за първоначална обработка на рибата, както и хладилна зона за временно съхраняване на нежелан улов, съблекалня и санитарни помещения. Тук е предвидена и работилница за сезонно обслужване на плавателни съдове, обяснява арх. Росица Пеева–Попова, ръководител на екипа, разработил проекта.

  Второто ниво на сградата ще бъде достъпно от улицата и ще може да се ползва от гражданите и гостите на града без да се пречи на дейността на пристанището. Там ще има ресторант, който ще може да се ползва от всички, две големи открити тераси ще дават възможност на посетителите да се насладят на прекрасната гледка към града и морето. За изкушените от риболова ще бъде отворен и магазин за рибарски принадлежности.

  Третото ниво ще приюти администрацията на пристанището. Безспорно най-атрактивната част ще е покрива на сградата, обясни арх. Пеева–Попова. Тя ще бъде амфитеатрална с видимост към морето и града и ще може да се трансформира в сцена за различни прояви и събития от социалния и културен календар на града. Тази открита сцена ще може да събира до 200 души. За най-големите любители на панорамни гледки ще бъде изградена 12-метрова стълбищна кула с площадка на върха.

  Възможност за разходка, отдих и съзерцание ще дава и близо 230-метровият основен вълнолом на пристанището. Първото му ниво е предвидено за складови помещения и сух док, но върху тях ще бъде изградена обезопасена пешеходна алея. В края на съоръжението ще има площадка за атракции.

  Новото рибарско пристанище, освен че ще регламентира тази дейност на територията на града, но и ще я приобщи към европейските практики,  ще обогати и възможностите на Варна да предоставя открити сцени за изяви на талантливите варненци и гости на града.

  Проектът за модерно рибарско пристанище има още два компонента – възстановяване на мостчето на Рибарския плаж и изграждане на слипове за спускане на лодки на три места по крайбрежието – „Траката“, канала в „Аспарухово“ и западната част на Острова, обясни арх Бузев.

  Новият мостик, който ще бъде изграден на мястото на емблематичното съоръжение, което бе разрушено преди години, ще бъде по-модерно и широко. На него ще има място за разходка, както и кътчета за отдих. В края на съоръжението се предвижда специално пространство, което може да бъде използвано за културни прояви, литературни четения, както и мини галерия на открито с непрекъснато сменяща се експозиция, допълва концепцията за приобщаване на морето към социалния и културен живот на града главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

  Изграждането на модерното пристанище ще е само етап от превръщането на крайбрежието на Варна в атрактивна зона за отдих, развлечение и туризъм, категоричен е арх. Бузев.

  рибарско пристанище 2

  14 коментара

  1. Петър Тодоров

   Прекрасно!!! Нова възможност ТИМ да покаже любовта си към Варна. /Извинете/ Към
   България.

   • Ивелин

    Да, прекрасно е. Но това е проект, който няма общо с ТИМ. Всъщност няма никакво значение с кого има или няма общо, стига да бъде реализиран и градът да продължи развитието си. Е, някои хора вечно ще си злобеят. За тях оправия няма. Собствената им жлъч е тяхното наказание, г-н Тодоров.

   • К. Маринов

    Много си прост! И много завистлив!

  2. Захари

   Добра новина, надявам се да стане. Игнорирам плачковците коментирали преди мен.

  3. Дудо

   Егасиму и неотговарящите на действителността картинки, размери и мечти.

  4. Инфо

   Ако Общината кандидаства за този проект за еврофондове аз съм първия човек който ще пише на еврокомисията да откаже проекта и там ще дам обосновките защо . Оставете природата не унищожавайте бетона а това селище рибарско отдавна не трябва да го има та това е най-хубавата гледка на варна

   • Трайчо

    Точно така, много добре си решил. Нека Варна бъде едно грозно и миризливо бунище!

   • СИМЕОН

    Палячо ИНФО къде видя там че ще унищожи природата бе грездей,то е предвидено да се засадят дърветя той да не е засягаме и от тая буна не може ли да си гледаш пак Варна между рибарското селище и военните никва природа няма ходи се разходи малко освен ако не си влюбен в мръсотията там ти не уважаваш ли рибарите риба на масата не слагаш ли с биричка или на кълнове е караш и боб чорба

  5. Михаил

   Простите, что пишу на русском.
   Прекрасно знаю это место и проблему связанную с рыбацким поселком.
   Как для архитектора, архитектурный стиль не очень убедителен. Этот рыбацкий поселок существует много лет со свей абсалютно болгарской атмосферой. Хотелось бы видеть архитектуру более традиционную, подчеркивающую болгарскую культуру и традиции.
   Очень странно, что ни слова о новом комплексе который скоро откроется.
   Рассматривать предлагаемый проект полагаю надо вместе со всей прилегающей территорией, включая строящийся комплекс с пляжной зоной.
   Строящийся комплекс на этой территории по масштабу является образующим и активно будет влиять на все функциональные связи и саму архитектурно-планировочную концепцию. На экономику рыбацкого комплекса так же будет иметь положительное влияние.

   Всем участникам данного проекта желаю успеха.
   С уважением Михаил Балчев.

  6. Димитър Костурков

   Прекрасна идея,дано да се осъществи, а на кой била,то да стане пък……..

  7. СИМЕОН

   То много трудно става всичко в тази Варна ,то тука не се прави да им е добре на хората само да може се гепи от бюджета колкото може повече ако няма изгода не се реализира а ако може само се гепи без да се прави или започне медец оня Кирчо Голем кмет беше другите държави копаят под океаните мостове в километри строят ние един изсипан слип да си пуснем лодките нямаме.Най-близкия накрая на Златните платен един чувал пари то златен ще да е положения бетон или другите места помежду трънките в канала на Траката то за дюшеци там е тоя Кмет сега ще оправи всичко много е нахъсан

  8. Михаил

   Прекрасно зная това място и неговите проблеми. Като архитект смятам, че архитектурният стил не е убедителен. това рибарско селище съществува от много години със своята неповторима атмосфера, култура и традиции. Освен това в близост до него се открива нов комплекс – странно че за него не се пише. Според мен трябва да разглеждате целият район като една обща композиция. След като мащаба на новопостроеният комплекс е огромен – над 500 апартамента, той трябва да е водещ за архитектурното устройство на територията, защото и икономическите ползи на рибарското селище от тези сгради ще са огромни.
   [Вт 16.08.16 19:28:40] iordaniliev-www.bbryag.ru: Желая успех на всички участници в този проект.

  9. paynera

   Долна паплач – крадлива – огледаите се какво се направи в Сарафово , Черноморец и Поморие.А тука ???? столицата на мутрите – за да си пусна лодката на вода на Панорамата – 26 лева – без никакви условия.

  10. Жоро

   Няма да стене гаранция.. много интереси има пак.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg