• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мъртва кая изплува в Белославското езеро
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ribibg.com
  Снимката е илюстративна. Изображение: ribibg.com

  Вероятната причина за измиране на рибата е изключително ниското съдържание на разтворен кислород

  Мъртва риба е изплувала в Белославското езеро. Сигнали за това са постъпили в Басейнова дирекция за черноморския район, експерти от която са извършили проверка на място с представители на регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда.

  При направения оглед, на площ от около 5 км в акваторията на езерото, са открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти, съобщават от БДЧР.

  Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.

  От контролираните показатели на място са отчетени: pH – 8.25, температура на водата – 26°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина – 0.79 мг/л.

  Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото, съобщават от  Басейновата дирекция. Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg