• Варна
  19°
  разкъсана облачност
  Влажност: 53%
  Вятър: 6m/s ESE
  NASA търси помощ за хващане на астероид
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  asteroid

  NASA от известно време дава индикации, че иска да отклони астероид към Земята, но сега признава, че има нужда от помощ, съобщава Digital Trends. Планът е част от мисията Asteroid Redirect, чрез която космическата агенция се надява да улови част от по-голям астероид или цял, за да го “паркира” на планетата ни.

  От септември тази година до август 2018 г. агенцията ще приема предложения от частни компании за въпросната мисия в различни области като съвместно товаро-разтоварителни дейности и експерименти, които ще се извършват върху повърхността на астероида, както и във вътрешността му. Планираните мисии за залавяне на астероид имат два отделни етапа, които се предвиждат в периода 2021 г. – 2026 г.

  По време на първия етап, носещ името Asteroid Redirect Robotic Mission, NASA ще изпрати робот до преминаващ наблизо астероид, който ще има за цел да изследва повърхността му. След като идентифицира, че тя е безопасна, роботът ще кацне върху астероида, за да го захване и да го завлачи към Луната, където да влезе в орбита. Преди да тръгне натам, летателното средство ще направи “планетарна отбранителна демонстрация” – маневра, която използва гравитационното привличане между двата обекта, за да отклони астероида от траекторията му.

  Астронавти ще могат да пътуват до скалата през втория етап от мисията, която ще се казва Asteroid Redirect Crewed Mission. В него екипажът ще събира проби, които да връща на Земята за изследване, с което NASA ще отбележи най-голямото количество астероиден материал, връщан на Земята от мисия някога. С това космическите изследователи се надяват да намерят отговор на въпроси за произхода на живота на планетата ни, потенциалът на астероидните ресурси, включително вода и органични съединения.

  NASA пуска това съобщение за нужда от помощта сега, тъй като получи официално одобрение за роботизираните мисии от гледна точка на изпълнение, ресурси и график.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg