• Варна
  17°
  ясно небе
  Влажност: 40%
  Вятър: 6m/s SE
  ДСБ поиска НАТО да пази границата ни с Турция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  granica-1НАТО да охранява сухопътната ни граница с Турция по примера на операцията на границата с Гърция, поиска лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него българският национален интерес налага България незабавно да изиска от Европейския съюз (ЕС) и ключовите си партньори в НАТО да пресекат всеки опит за използване на мигрантската заплаха в българо-турските отношения.

  В писмена позиция на ДСБ се “изразява загриженост от непоследователните позиции и послания на българското правителство в настоящата международна ситуация, в която България е изправена пред сериозни рискове – разконцентриран ЕС, блокирана от изборите външна политика на САЩ и доминиращ агресивен натиск от страна на Русия и Турция”.

  Според партията е опасно в момент в който България е изправена тези сериозни рискове, българската политика да се изразява в едностранни жестове към авторитарните режими в Анкара и Москва с цел тяхното “омилостивяване” или търсене на предизборни ползи. Като пример Радан Кънев посочи случаят с екстрадирането на Абдуллах Боюк в Труция, което беше направено в нарушение наняколко закона и международниправни норми.

  Кънев добави и отстъплението от националните позиции по проекта „Белене”  и другите руски енергийни проекти на Балканите, а също и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция. Кънев зави, че “АЕЦ Белене” и присъдата срещу България трябва да бъдат поставени в европейски контекст в рамките на общата енергийна политика на съюз и плановете за изграждане на Европейски енергиен съюз. Според ДСБ е необходимо съдействие от Европейската комисия в рамките на преговорите с Москва, за да се осигури разрешение от руската страна за продажба на ядрения реактор на трета страна.

  Генерал Атанас Атанасов добави, че опасността от голям емигрантски поток се преувеличава и това се прави предизборно. Според него една от причините за големия трафик през България на емигранти са “тежките корупционни схеми” в МВР. Те оставали, въпреки отстраняването на шефа на Гранична полиция заради “чадър” от най-високо ниво

  ДСБ подкрепят искането за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Ако това се случи, те са категорични, че ще поставят въпроса за засилване на държавния контрол върху вероизповеданията и религиозното обучение и финансирането на религиозните институции. Освен опасността България да стане арена на битки между гюленисти и ердоганисти в исляма, Кънев вижда опасност за националната сигурност от влиянието на Русия върху Българската православна църква.

  На КСНС трябвало да се вземе решение да не се допуска откриване на изборни секции за президентските избори в Турция заради фактическата отмяна на демократичните правила в турския вътрешно-политически живот.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg