• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обучават чиновници на етично поведение, езици и антикорупция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  mark-1577991_960_720

  Близо 4000 чиновници ще преминат през куп курсове за придобиване на нови умения и за повишаване на квалификацията им до края на годината. Това съобщиха от Института по публична администрация към Министерския съвет, който вече е готов с графика за обученията през следващите месеци и го е предоставил на ведомствата, пише „Монитор”.

  В момента текат заявките, а самите курсове ще стартират от средата на септември в групи от поне 12 души. Всяка администрация трябва да посочи служителите си, които ще бъдат изпратени за подготовка. През обучение ще преминат и новопостъпилите кадри, за да получат насоки за дебрите в държавната администрация.

  Сред планираните курсове са например такива за етично поведение и за предотвратяване на корупцията. Цената на всеки от тях е по 160 лв. По време на обучението служителите ще разберат как етичните стандарти могат да утвърдят положителен публичен образ на администрацията в обществото и да ограничат корупцията. Ще се развият умения и за разпознаване и решаване на морални дилеми и конфликти.

  В рамките на курса „Открита и прозрачна администрация” пък чиновниците ще се запознаят със световни и европейски практики в тази сфера.

  Някои от обученията са насочени конкретно към ръководните кадри в бюрократичната машина. Така например при курса „Екипна ефективност” с цена 200 лв. ще се разглеждат различни подходи за мотивиране на екипа и за постигане на общи цели. Шефовете в администрациите ще се обучават и как да решават конфликти, да се справят с проблемно поведение на свои служители и как да контролират емоциите.

  Предвиден е и курс „Стратегическо лидерство и управление на промяната”. Освен теоретични постановки, той включва и дискусии по въпроси за отговорността на лидера за обществения имидж на организацията, за изграждането на климат на доверие, за повишаване на удовлетвореността на служителите.

  Чиновниците ще подобряват и уменията си за представяне пред публика, като обучението ще включва усвояване на риторични похвати, както и тънкости за презентация с PowerPoint.

  В курса „Интелигентна администрация. Интелигентен град” пък служителите ще се запознаят със световните практики за това как гражданите да получават бързо и лесно търсената от тях информация за града си през смартфона. Цената на това обучение е 90 лв.

  Най-солено излизат езиковите курсове. Така например заложените обучения по презентационни умения на английски и по комуникативни на немски и на френски излизат по 270 лв.

  За чиновниците се подготвя и задграничен курс по проект за въвеждане на системи за управление на качеството и за самооценка. С него 16 отбрани служители ще бъдат пратени в Маастрихт догодина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg