• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Топлина и липса на кислород убили рибата в Белославското езеро
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ezero

  Ниското съдържание на кислород на повърхността и в придънните слоеве, както и високата температура, са довели до измирането на рибата в Белославското езеро. Това съобщиха от Басейнова дирекция. Всички водни проби от езерото са анализирани и свидетелстват за процеси на еутрофикация, съпроводена с цъфтеж на фитопланктон.  Този процес, водещ до насищане с хранителни вещества е най-вероятната причина за измирането на рибата в акваторията на Белославско езеро. Явлението се наблюдава в края на летния период.

  Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда изследва основни физико-химични елементи за качество. Анализите сочат влошено състояние, съгласно Наредба № Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води, по показателите: разтворен кислород на повърхността (0,91 mg/l при норма 6 mg/l) – повече от 6 пъти под нормата, разтворен кислород в придънен слой (0,79 mg/l при норма 6 mg/l) – повече от 7 пъти под нормата, Азот амониев (1,31 mg/l при норма 0,3 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти, Ортофосфати като фосфор (0,279 mg/l при норма 0,06 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти и Обш фосфор (0,345 mg/l при норма 0,075 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти. Завишеното ниво на общия фосфор се отчита в резултатите от провеждания мониторинг за периода 2010-2015 г.

  Проверката беше извършена от Басейновата дирекция „Черноморски район“ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури след постъпили на 15-16 август сигнали за мъртва риба в Белославско езеро. На площ от около 5 км в акваторията на езерото пред фериботния комплекс на Белослав и село Страшимирово бяха открити екземпляри от мъртва кая и писия (дънни видове). На място бяха отчетени 26°С температура на водата и много ниско съдържание на разтворен кислород – 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л. Не са констатирани разливи на нефтопродукти и замърсяване от брегови източници.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg