• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Френската полиция накара жена с буркини да се съблече
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Twitter
  Снимка: Twitter

  Висшият административен съд на Франция заседава утре заради обжалване на забраната за буркините

  Френски въоръжени полицаи накараха жена да съблече част от дрехите си на плажа в Ница след спорната забрана за т. нар. буркини, съобщи в. „Гардиън“. Покриващите тялото и главата костюми бяха забранени в няколко френски града заради опасения за религиозно облекло във време, в което Франция и места за вероизповедание са обект на терористични атаки.

  Публикувани в Туитър снимки показват четирима полицаи, които стоят около жена, която лежи на плажа. На кадрите изглежда, че един от полицаите или води бележки по случая, или пише глоба на място. Снимките излизат непосредствено след като вчера майка на две деца беше глобена на плаж край Кан, защото носела клин, туника и шал за покриване на лицето. Фишът, издаден ѝ от полицията, гласи, че тя не носела „облекло, спазващо нравствените ценности и секуларизма“.

  „Седях на плажа със семейството си“, заяви 34-годишната Сиам. „Носех стандартен шал за покриване на лицето. Нямах никакво намерение са се къпя.“ „Най-тъжното беше, че хората крещяха “Върви си вкъщи!”, някои аплодираха полицията, а дъщеря ѝ плачеше“, заяви свидетелка на случката.

  Висшият административен съд на Франция заседава утре заради обжалване на забраната за буркините от страна на френска неправителствена организация. Решението ще представлява законен прецедент, който трябва да се спазва от градовете в страната.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg