Откриха раннохристиянска гробница на Перперикон

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България беше открита на Перперикон от екипа на археолога проф. Николай Овчаров

Една от най-големите раннохристиянски църкви в България беше открита на Перперикон от екипа на археолога проф. Николай Овчаров. Храмът е построен през втората половина на 5 век. Днес пред журналисти беше отворена и гробница, в която се предполага че е погребан епископ.
Раннохристиянската гробницата е издялана в скалите и покрита с каменни плочи. Операцията по нейното разкриване започна с тяхното отстраняване. След това пръста в гроба се изнасяше пласт по пласт след проверка с маталотърсач. В същото време съвсем наблизо работниците направиха ново откритие.
Църквата е била внушителна, с високи до 3 метра колони и богати стенописи. Край нея беше намерен и надгробен камък с надписи на гръцки След близо час работа археолозите достигнаха до дъното на епископската гробница. Както и се очакваше, в нея не бяха намерени никакви метални предмети. Не бяха открити обаче и кости. Вероятно те са изтлели през изминалите 15 века, но има и друга хипотеза.
За разлика от епископската църква другите гробове са богати на находки. Археолозите откриха много бронзови и сребърни гривни, наушници и части от бижута. Почистването и реставрацията им предстои.