Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Дървеници и малко храна в затвора в Пазарджик
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
затвор Пазарджик
Снимки: Пресслужба Омбудсман

Липсват помещение за свиждане с адвокатите без преграда и стая за удължено свиждане

От лошите материални и хигиенни условия,  наличието на дървеници в килиите и недостатъчната храна се оплакаха затворниците в Пазарджик пред заместник-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм към институцията. Освен затвора воденият от Ковачева екип инспектира и затворническото общежитие и ареста в града.затвор Пазарджик 1

Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи, са в пенитенциарното заведение да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват.  От институцията ще бъде отправена и препоръка да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди.

Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип.

Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан в готвения доклад на Националния превантивен механизъм е, че арестът в Пазарджик е  единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд.

Институцията на омбудсмана подкрепя решението на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка. Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *