Борисов и Йълдъръм обсъдиха мигрантската криза и правата на малцинствата (обновена)

Етническият мир в страната ни е стабилен, отбеляза премиерът

Мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск, е била обсъдена на срещата между българския премиер Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм при започналото посещение на българския премиер в Истанбул, съобщават от Правителствената информационна пресслужба.

В разговора си с Йълдъръм Борисов също така е изтъкнал факта, че България е толерантна към етническите малцинства, както и че държавата се отнася по еднакъв начин с всички свои граждани.

„Въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен. Представители на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Това допринася за равнопоставеното развитие на всички региони”, посочва Борисов.

Турският премиер Бинали Йълдъръм е настоял пред Борисов, че Европа трябва да спази обещанието си и в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим за турските граждани. Според Йълдъръм ако споразумението не бъде прието, това ще изправи Европа пред голям риск. "Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС", заявява турският премиер.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи като ЕС", заявява от своя страна Борисов.

"Надявам ЕС да намери воля и да защитим всяка държава в ЕС. Септември имаме съвет в Братислава, след това е октомврийският съвет. Така че съм убеден, че ще намерим изход за всички европейски държави. А да съм по-ясен, ще кажа и детайлите – ще изпълним споразумението си с Турция и в същото време затваряме външните си граници само за официално преминаващите", казва още премиерът.

Днес Бойко Борисов е на посещение в Истанбул по покана на турската страна. В програмата на Борисов влизат срещи с колегата му Бинали Йълдъръм, както и с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси свързани със стабилността на региона, като имигрантската криза и двустранните отношения по оста София-Анкара. След визитата си в Истанбул премиерът лети към Берлин, където ще проведе срещи с германския канцлер Ангела Меркел и останалите лидери на държавите от ЕС.