• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Твърде много сол, кой е виновен?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Прекомерният прием е директно свързан с високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечен удар

  Европейците изяждат между 8 и 12 грама сол дневно, което е почти двойно повече от 5 грамовия лимит, препоръчан от Световната здравна организация. Прекомерният прием на сол е директно свързан с високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечен удар. Хранително-вкусовата промишленост трябва да се задейства, тъй като 80% от солта , която приемаме идва от преработени храни, а не от солницата, съобщават от Асоциация “Активни потребители”.

  Доброволното намаляване на количеството сол не е достатъчно ефективно. В отговор на призива на няколко национални правителства в Европа, през последните години множество търговци и производители на храни поеха ангажимент доброволно да намалят нивата на сол в своите продукти.

  Въпреки че количеството сол в някои продукти е намаляло, все още има голям хоризонт за развитие и подобрение. Тестове, проведени от европейски потребителски организации, посочват че все още съществуват редица продукти с прекомерно високо съдържание на сол, а в някои то дори се е повишило.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg