Учени уловиха "мощен сигнал" с възможен извънземен произход

Ако сигналът идва от извънземна цивилизация, то тя е по-напреднала в развитието си от нас

Научната общност се заинтригува много от "мощен сигнал", уловен от руски радиотелескоп, съобщават от CNN.

Международен екип от учени изследва сигналът идващ от звездата HD 164595, която е на около 94 светлинни години от нас и е подобна на Слънцето. Ако сигналът идва от извънземна цивилизация, то тя е по-напреднала в развитието си от нас, смята Пол Джилстър от Tau Zero Foundation, която се занимава с междузвездни проучвания.

Характеристиките на сигнала обаче са такива, че освен на извънземен интелект, може да се дължат на радиоинтерференция или на естествено явление. Той е засечен миналата година от екип, ръководен от Николай Бурсов. Астрономите отчитат, че е прекалено рано, за да бъде определено естеството му, но едновременно с това той им се струва "достатъчно интересен", за да бъде наблюдаван постоянно.

Според специалисти, ако сигналът идва от изотропна антена, която го излъчва във всички посоки, изпращащата го цивилизация трябва да е много по-напреднала от нашата. Ако е в тесен коридор, насочен към Слънчевата система, може да е от цивилизация, подобна на нашата.

Американският астроном Ник Сунцеф напомни, че сигналът е 11-гигахерцов и е в честотите, използвани от военните

Учените смятат, че е възможно сигналът да идва от извънземна цивилизация, но докато не бъде потвърдена тази информация, те могат да кажат само това, че информацията е "интересна".