• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 7m/s ENE
  Апарат за хемодиализа получи Окръжна болница, нужни са още 5
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МБАЛ "Св. Анна"
  Снимка: МБАЛ “Св. Анна”

   

  Инициативата „Ако си дал, не си живял напразно“ успешно завърши първата си фаза – беше закупен един от нужните шест апарата за хемодиализа за МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. След благотворителния концерт на 14 юни в Летния театър и продължилата повече от месец последваща кампания, в края на месец юли нужните близо 22 000 лв. бяха събрани и апаратът беше закупен.

  Първата успешна стъпка от кампанията завърши с официалния пуск на апарата в болнични условия, след приключването на стандартните тестове. Пускането в експлоатация на новия апарат за хемодиализа стана в присъствието на част от екипа на организаторите от Beehive co-working space, община Варна и на представители на частните компании, които активно участваха в събирането на средствата. Всички те на място проследиха първите редовни процедури „хемодиализа“ на новия апарат на нуждаещи се пациенти в Отделението по Хемодиализа към болницата.

  На срещата с ръководството на болницата и началника на отделението д-р Ангелина Ангелова беше официално подписан Договор за дарение. „Този апарат за нас е сигурност. Сигурност за пациентите ни, чиито качество и продължителност на живот са в пряка зависимост от хемодиализата. Благодарим за големите сърца на всички, които помогнаха“, коментира д-р Ангелова.

  Адвокат Петя Манолова, водеща фигура в организацията на кампанията, коментира първата фаза на благородната офанзива така: Толкова много хора ни помогнаха – частни лица, фирми от цялата страна, община Варна… За нас беше важно да покажем изключително конкретно на тези хора къде е отишла всяка една стотинка, която ни беше дарена безвъзмездно. Не можехме да поканим всички, участвали в кампанията да посетят отделението , но се надявам чрез медиите до всеки да достигне тази наша малка, но много важна победа“!

  „Гражданите отново изпревариха институциите“. Така членът на борда на директорите на МБАЛ „Света Анна-Варна“ доц. Боряна Върбанова обобщи успешната първа стъпка на кампанията, която осигури новия апарат за хемодиализа на лечебното заведение. Доц. Върбанова припомни, че болницата се подготвя да закупи със собствени средства още един апарат за хемодиализа и очаква други 6 от МЗ, обещани от министър Петър Москов.

  Отделение „Диализно лечение“ към МБАЛ „Св. Анна“ разполага вече със 17 апарата, от които шест бяха надвишили лимита си още в първата четвърт на годината. След благотворителния концерт през юни бяха събрани 7210 лв. от продажба на билети и 9084 лв. от дарения по сметка и дарителските урни. Така, с  общо 16 294 лв. организаторите на кампанията бяха изправени пред нуждата да продължат набирането на средства, както и да водят преговори за намаляване на цената на апарата.

  След повече от месец работа, апаратът беше закупен с намаление в цената и с още десетки дарения от близки, познати и приятели на организаторите. Нужно е да бъдат събрани средства за закупува на още пет апарата, един от които е в спешна нужда и трябва да се осигури до средата на 2017 г. Организаторите на кампанията продължават усилията си, а всеки желаещ може да се включи по избран от него начин.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *