• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бюджет 2017 – с малък дефицит, дават още милиард  за саниране
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Натрупаният бюджетен излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината

  Бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ.

  Според нея не бива консолидацията на бюджета да се случва рязко и бюджетът да се планира без дефицит, заради добрите резултати от изпълнението към момента. Опитът от първото правителство на ГЕРБ показа, че при рязко свиване на разходите, това води до понижаване на растежа на икономиката, каза Менда Стоянова.

  Натрупаният бюджетен излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината и най-вероятно ще приключим дори с лек дефицит, прогнозира Стоянова.

  Решаващата роля за по-добрите резултати в бюджет 2016 спрямо същия период на миналата година е на свиването на сивата икономика и на ръста на икономиката от 3%, каза председателя на бюджетната комисия.

  Това е довело до повече приходи от 1.8 млрд. лв., които идват основно от подобрената събираемост от данъци и осигуровки в сравнение с август 2015 г.

  В същото време разходите изостават, основно заради неизпълнението на планираните инвестиции в инфраструктурни проекти. Този спад в разходите обаче ще бъде преодолян до края на годината, защото строителния сезон в момента е в разгара си и ще се строи до края на годината, стана ясно от обясненията на Менда Стоянова.

  Програмата на правителството за саниране на жилищните сгради върви „изключително успешно“ и след първия милиард, предстои отпускането и на втори през 2017 и 2018 г., каза Менда Стоянова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg