Газовата конференция започва във Варна днес

На срещата ще бъде представен новия газов хъб "Балкан", от който се очаква да привлече голям брой инвеститори

Днес във Варна започва газова конференция, на която ще се съберат всички заинтересовани страни – правителството в лицето на премиера Борисов и министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова, политици и експерти, производители и търговци на природен газ. Очаква се работната среща да бъде открита от премиера Борисов и шефа на дирекция “Вътрешен енергиен пазар” на Еврокомисията Клаус-Дитер Борхард. След откриването, директорът на “Булгартрансгаз” Георги Гегов, ще представи новия газов хъб "Балкан", от който се очаква да привлече голям брой сериозни инвеститори. Мястото на бъдещия газов хъб “Балкан” до гр. Провадия и е избрано  с оглед на всички потенциални доставчици на гориво, а също и на транзита.

Газоразпределителният център е най-близо както до руския таз, така и до бъдещите транзитни потоци на синьото гориво от Азербайджан и Иран през Турция и Гърция и чрез бъдещите интерконектори – на север. “Балкан” е стратегически позициониран и от гледна точна на очакваните български конвенционални газови находища в дълбоко Черно море, а също и при започване на добив на метан  от Черно море.

 

По време на откриването на Летния университет на МГЕРБ, премиерът Борисов обясни , че очаква в понеделник, по време на Газовата конференция, да чуе от представителя на ЕК, че газовият хъб „Балкан“ ще може да приема и руски газ: „ Ние сме извървяли най-правилния път. Европа да застане зад нас и да ни каже, че можем да го направим. А не да се крием, като предишните управляващи, които лъжеха Европа".