Монтираха паметникът на ген. Иван Колев в Добрич. Ще звучи "Шуми Марица" (снимки)

За откриването на монумента се очаква да пристигне министър-председателя Бойко Борисов

Днес пристигна и бе монтирана  бронзовата фигура на  коня и конника ген. Иван Колев.  Паметникът  е разположен в зелена площ до Концертна зала „Добрич“, където бе поставен и възпоменателния камък за неговото изграждане.

За откриването на паметника в Добрич на 7 септември  от 12.00 часа се очаква да пристигнат премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов.

За изливането на монумента са използвани 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Постаментът на паметника, както и пространството около него са готови.  Паметникът заедно с постамента са високи близо 6 метра. Проектът е на скулптора Александър Хайтов. Паметникът е излят от бронз в  леярна край София. В задната част на постамента е оставена кухина, където ще бъде зазидана пръст от градината на родната къща на ген. Иван Колев в с. Бановка, Бесарабия, донесена преди години от родолюбеца Георги Чунчуков.

На следващ етап ще бъде оформен мемориален комплекс с двайсет плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 1053 войници и офицери, загинали при отбраната на Добрич.

Паметникът  ще струва около 160 000 лева. Част от сумата е осигурена от бюджета на Община Добрич.  Народният представител  от  НФСБ Валери Симеонов осигурява голяма част от средствата необходима за изграждането на паметника, те са лични и на ТВ СКАТ. От дарители за десет години сдружението е събрало 35 000 лева. Припомняме, че  първият проект, на проф. Крум Дамянов бе на стойност над 750 000 лева.

Изненадата този път на арх.Александър Хайтов е тази - който застане пред величествения паметник на ген.Иван Колев ще прозвучава  химна „Шуми Марица”. Фотоклетка в  копито на коня ще дава възможност да се озвучи паметника.

Зад една от плочите му е положена пръст от градинката пред родната къща на генерала в с.Бановка, Бесарабия.

Ген. Колев е наричан още Освободителят на Добруджа.  Конната дивизия на генерал Колев има решаващ принос за победата в сраженията край Добрич на 5-7 септември 1916 г., останали в историята като Добричка епопея. Тогава, без да дочака заповед от Щаба на армията, генерал Колев повежда конницита си, атакува във фланг настъпващата сърбо-хърватска дивизия и я обръща в бягство.

„Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България.” Генерал Иван Колев, септември 1916 г”. Този надпис може да се прочете на една от страните на постамента.